Ev Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İç cephe boyaları, dış cephe boyalarından farklı olarak daha hassastır. Bu nedenle iç cephede yani evlerimizde kullandığımız boyaların temizliği veya düzenli aralıklarla boyanması önemlidir. Ortalama bir iç cephe boyasının kullanım süresi 5 yıldır. Bu süre tamamen ortalamadır; özenli-özensiz kullanımlara göre değişkenlik gösterebilir. Sincan Dekorasyon olarak ev boyarken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.

1- Eşyalarınızı Ortaya Toplayın

Evvela daha rahat çalışabilmek adına eşyalarınızı odanın ortasına toplayın. Koltuk, yatak, masa veya sandalye gibi eşyaları üst üste ya da yan yana koyarak en azından fırçanın aşağı-yukarı hareket etmesine imkan sağlayacak bir alan açın.

2- Yerlere ve Eşyaların Üzerine Naylon Çekin

Sonrasında eşyalardan boş kalan yerlere kalın (genelde mavi) naylonlardan çekin. Kağıt bantla bu naylonları süpürgeliklere ”sıfır” olacak şekilde bantlayın. Çünkü bu yere damlayacak boyaları engelleyecektir. Sonrasında eşyaların üzerini kapatmak için ince (genelde beyaz-gri) naylonlardan alın ve bütün eşyaları, boşluk kalmayacak şekilde kapatın.

3- Boyaların Özelliklerine Dikkat Edin

Aldığınız boyaların özelliklerini bilerek alın. Plastik boyalar silikonlu boyalara göre daha ucuzdur ve doğal olarak daha kalitesizdir. Suyla temas edildiğinde akıtır ve silinebilir değildir. Su bazlı boyaları aldığınızı varsayarak devam edelim:

4- Suyla Beraber Karıştır

İki kovadan birine kovanın çeyreğine kadar su ekleyebilir ya da boş bir kova varsa yine çeyreğine kadar su ekleyip iki kovayı birbirine aktarabilirsiniz. Bu sayede kovaların dibindeki boyalar katı hallerinden çıkıp sürülebilir kıvama gelecektir. Cıvık olmamak kaydıyla akışkan bir kıvamı yakalayana kadar karıştırabilirsiniz. Daha sonrasında ise kovayı 4/3’ü boya olacak şekilde doldurun.

5 – Tavan – Duvar Fırçalarına Dikkat

Evet, tavan ve duvar fırçaları birbirlerinden farklıdır. Tavan fırçaları genelde kırmızı renkte; duvar fırçaları ise sarı renkte olur. Bunları karıştırmamak gerekir.

6 – Pencere – Priz – Kombi – Petek – Mermer Kenarlarını Bantlayın

Evim bu kısım/bölümleri boyanın temas etmemesi gereken yerlerdir. Bu nedenle pencerelerin duvara temas ettiği yerlere bant çekin. Peteklerin yanlarını bantlayın. Kombi kenarlarına bant çekebilirsiniz ya da kombiyi şeffaf örtüyle de kapatabilirsiniz. Yine aynı şekilde mermer yanlarını da bantlayabilirsiniz.

7 – Fırçayı Tek Hamlede Duvara Sürün

Boya kovasına bir süzgeç alabilirsiniz ya da fırçayı kovanın kenarlarına sürterek de seyreltebilirsiniz. Sonrasında duvara fırçayı sürdüğünüzde ulaşabileceğiniz en yükseğe (tavana vurmayın ve çok yaklaşmayın) kadar çıkın ve aşağı doğru indirin. Boyanın duvarda bıraktığı izleri ise yine fırçayla (kovaya batırmadan) ortadan kaldırabilirsiniz.

8 – Küçük Rulo ve Fırça Kullanın

Büyük rulonun giremediği yerler, kirişlerin olduğu yerler gibi, küçük ruloyla yapılmalıdır. Bu nedenle boya yaparken yanınızda bir de küçük rulo bulundurun. Ayrıca bir adet fırça da piriz yanları gibi daha detay isteyen yerleri yapmanızda size yardımcı olacaktır.

9 – Renk Değişimlerine Dikkat

Eğer evinizde belirgin bir renk değişimi yapıyorsanız boya öncesinde bir astar çekmeniz gerekebilir. Boyanın yanında bir tane de astar alın. Duvarlara fazla özenmeden sürün. Bu sayede renk değişimi sorunsuz olacaktır. Çünkü astar, altta kalan boyayı büyük oranda kapatır.

10 – Atlamayın!

Odaların hangisinde kaldığınızı, neresini boyayıp boyamadığınızı iyi hesaplayın. Bazı yerlere bir kat bazı yerlere de iki kat çekmeniz gerekebilir. Bu nedenle boya yaparken hangi yerlerin olduğunu hangi yerlerin ikinci veya üçüncü kat gerektirdiğine dikkat edin.

Görsel kaynaklar

1-) https://www.paintzen.com/blog/is-house-painting-a-good-career

2-) https://tribune.com.pk/story/2271154/7-colours-you-shouldnt-have-in-your-house

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.